Vadefuglekursus på Öland 31. juli – 4. august 2024

Der er stadig enkelte ledige pladser! Sidste tilmeldingsdato 21. juni 2024

DOF København afholder i samarbejde med Jan Kiel vadefuglekursus på Øland i august 2024.

Öland er et fantastisk fugleområde året rundt, men ikke mindst i sensommeren, hvor alle de smukke arktiske vadere er på vej til deres vinterkvarterer langt sydpå. Med sin lange kystlinje med bugter, vige og fladvand er der mange gode vadefuglelokaliteter på øen. Alle de almindelige nordeuropæiske vadefugle forekommer talrigt på Öland, og der ses også ofte store sjældenheder. Mindst 67 forskellige arter af vadefugle er set på øen, i hele Danmark er der kun set 64!


Tidspunktet ligger midt i højsæsonen for de voksne fugles træk og de fleste vil stadig være i deres flotte yngledragt. De unge fugle med deres mere udfordrende beskedne dragter er så småt begyndt at blande sig, så der vil også være udfordringer og læring til de mere øvede.

Dagene er lange på denne årstid med 16 timers dagslys, og hvis vejret er med os, vil aktivitetsniveauet i felten være højt. Hvis vejret er til det, bliver der hver morgen en morgentur på et par timer inden morgenmaden. Det meste af dagen er vi i felten, og vi vender tilbage sidst på eftermiddagen til debriefing og fælles middag på centret.


Alt foregår i et tempo, hvor alle kan være med, og vi giver os god tid på de enkelte lokaliteter, så der altid er god tid til at gennemgå, gentage og repetere kendetegnene på de mange fugle vi ser. Man behøver ikke deltage i det hele, og hvis man har brug for at springe en morgentur over, eller tage en pause i løbet af dagen kan det sagtens lade sig gøre.

Om aftenen vil der som udgangspunkt være teoretisk gennemgang af de almindelige vadefuglearter vha PowerPoint oplæg. Hvis det bliver dårligt vejr i løbet af dagene, kan der rykkes rundt, så der bliver oplæg i løbet af dagen og måske en tur om aftenen. Der skal nok også blive tid til at hygge over et glas rødvin eller to.


Der vil være fokus på vadefuglene, og de lokaliteter vi besøger, vil primært være lokaliteter, hvor der forekommer vadefugle, men vi kigger naturligvis også på de andre fugle, der findes her. Skulle der dukke noget sjældent op på øen, kan der også blive tid til en lille afstikker – også selv om det ikke er en vadefugl.

Vi bor centralt på øen nær Färjestaden, på forskningscentret Station Linne, hvorfra alle de vigtige lokaliteter kan nås på under tre kvarters kørsel. Indkvartering i dobbeltværelser med eget bad, enkeltværelser – også med eget bad – kan tilkøbes. Turen foregår i privatbiler, og vi mødes på centret onsdag d. 31. juli kl. 18. Samkørsel hjemmefra kan naturligvis arrangeres på deltagernes eget initiativ, når deltagerlisten kendes. Samkørsel på Öland arrangeres fra tur til tur.

Morgenmad og aftensmad inklusiv drikkevarer er inkluderet i prisen. Medbring selv brød/ pålæg eller andet til frokost/ madpakker. Vi har fri adgang til stort, veludrustet fælleskøkken.


Turen slutter ved middagstid søndag 4. august.

Turens pris er 5.100 kr/person i dobbeltværelse. Enkeltværelser kan bookes for 5.800 kr./person. Turen gennemføres med 12-20 deltagere.


Tilmelding senest 31/5 2024 til [email protected], betaling til 3409 0012703961 når tilmeldingen er bekræftet.